Website statistieken, LetsStat X7

Ballustrada - LiverseV01

Ga naar de inhoud

Ballustrada

In de herfstuitgave van dit veelbewogen jaar zorgt Ballustrada voor gepaste literaire reacties op actualiteit en verleden. Laten we met het verleden beginnen. Willem G. Weststeijn vraagt in de rubriek Taal Ver Taal aandacht voor de Litouwse dichter-schilder en componist Mikalojus Konstantinas Čiurlionis (1875-1911). Het betreft hier een primeur. Voor zover bekend verschenen nooit eerder van deze dichter van het symbolisme vertalingen in het Nederlands.

In de actuele rubriek Laaglandse Poëzie hebben elf dichters gereageerd op het thema Op weg naar het onzegbare, dat redacteur Van der Veeke hun voorlegde. Alweer: nooit eerder werden zo-veel woorden aan het onzegbare gewijd. Ignace Schretlen zorgt voor beelden in het kader van ‘Laagvliegers’.
Verder gaan drie auteurs in op het huidige politieke klimaat. Niet vanuit een partijpolitieke overtuiging, maar eerder na-mens een grote verontrusting aangaande het hedendaagse individualisme (te veel of juist te weinig), identiteitspolitiek, dreigende censuur of andere vormen van uitsluiting. Het zijn Jan J.B. Kuipers in zijn vaste rubriek De juiste verkeerde verbanden, columnist vanaf het begin van onze jaartelling Minor en Jeroen Follens met het essay ‘Ultrademocratie’.
Opmerkelijk proza komt van: Johan Everaers met ‘Syndroom’ (dat kan er naast het virus ook nog wel bij), Reinold Widemann, Marloes Matthijssen, Mia Timiaan, Frank Roger en Guido Eekhaut. Yorgos Dalman spreekt zijn liefde uit voor het korte verhaal. En onze correspondent uit Antwerpen bericht vanuit een brandhaard.
‘Losse’ gedichten zijn er van Wiebe Radstake (debuut in Ballustrada), Willem M. Roggeman, Barney Agerbeek, Bert Bevers, Job Degenaar, Pieter Sierdsma, Jabik Veenbaas, Renaat Ramon en Patrick Auwelaert.
Terug naar de inhoud